Sylvin mökin puuhasteluja

4/2015

Sylvin_mokin_puuhasteluja

 

4/2011
Tässä osiossa kerron pieniä ja hieman suurempia remonttipuuhasteluja mieheni kanssa. Tämä on tavallaan pariterapiaa, yhteistä “laatuaikaa”, ilman lapsia. Huvi ja hyöty yhdistettynä. Mökin remontissa ei ole niin millilleen miten sen tekee kunhan jälki on mieluista ja vanhaa tulee kunnioittaa ja vaalia. Vanhaa ja uutta sopusoinnussa keskenään. Ja kaiken kruunaa kun molemmat tykkäävät remonttihommista.

Kyseessä on äitini edesmenneen Sylvi tädin 40-luvulla rakennettu pieni vanha mummonmökki, nimeltään Sylvin mökki. Mökissä on sähköt, ei viemäröintiä ja porakaivo. Mökki on ollut useita vuosia käyttämättömänä, joten jo alkusiivous vei oman aikansa. Kaikki tarpeeton pois ja kaikki tarpeellinen talteen, joko sellaisenaan tai hieman tuunattuna. Alkuun oli tarkoitus vain uudistaa keittiö toimivaksi meidän 6-henkiselle perheelle, tietysti luopuen erinäisistä mukavuuksista. Keittiö sai täysin uuden ilmeen. Vanhat kaapistot saivat lähteä ja niissä näkyi jo hyvin kuinka hiiret olivat niissä vuosia mekastaneet. Vanha lattiamatto revittiin irti. Seinät ja katto valkaistiin ja mieheni asensi uudet kaapistot. Piipunmuuri jätettiin osittain maalaamatta, jotta tuo ajanpatina näkyisi. Uusi ja erikoinen lattiamatto asennettiin. Uusi hella, jääkaappi ja mikroaaltouuni hommattiin, tosin käytettyinä.

Eli tästä kaikki alkoi ja paljon on tehty ja paljon on vielä tekemättä. Seuraavaksi uudistimme sisäkuistin sekä eteisaulan. Kuistille tuli uusi paneelikatto sekä samanlainen lattiamatto kuin keittiöön. Sama matto jatkaa myös eteisaulassa,näin kaikki on yhtenäistä. Seinät ja katto valkaistiin ja samalla sisärappuset, jotka johtavat yläkertaan. Lisäksi mieheni nikkaroi rappusille kaiteen, jotta siinä on turvallisempaa liikkua. Nyt jo mökillä viihtyy ja linja on yhtenäistä ja kaunista katsottavaa.

Mökissä on suurehko kammari tai olohuone, miten kukin nyt sitä haluaa kutsua. Seinät ovat nyt vihreät ja takka on punainen tiilitakka. Tämän uudistamisen jätämme sovinnolla tulevalle keväälle/kesälle. Uusi lattiamatto on sinne jo ostettu ja siellä se on odottanut jo koko talven laittajaansa. Kerron lisää tästä huoneesta kunnes sinne pääsemme touhuamaan.

Yläkerrassa on yksi lämpöeristetty huone, josta teimme lapsille yhteisen huoneen tai sitten vierashuoneen. Lisäksi siellä on pienehkö lämmittämätön aulatila. Yläkerran huone sai myös uuden vaaleahkon lattiamaton sekä vaaleat seinäpinnat ja katon. Katto laskee tuossa huoneessa aika rajusti, joten siksi tuo vaalea väri on tuolla valttia. Enemmän tilan tuntua ja valoisaa. Ja muutenkin lapsille oivallinen oma paikka omine leluineen. Aulatilassa on lautalattia ja väritys on vihreä ja toistaiseksi se saa jäädä tuohon vanhaan olotilaansa. Hieman stailausta ja homma on siinä.

Pihalle mieheni jo viime kesänä teki suurehkon pation, jossa voi sitten grillailla ja aterioida ja viettää perheen kesken laatuaikaa. Piha on muuten aika sammaleinen ja ruohikkoinen. Pienen aidanpätkän laitoimme viime kesänä tavallaan rajaamaan tonttia ja istutimme muutaman Tuijan sitten joskus hieman näkösuojaa antamaan kunhan kerkiävät kasvamaan.

Pihasaunaa emme vielä ole remontoineet, haaveileet kylläkin. Saunan pienehkön pukuhuoneen seinät saivat vaalean maalipinnan vihreän sijaan ja tila stailattiin vanhoilla mökin tavaroilla. Saunaan ei tule suoranaisesti vettä, vaan vesi täytyy hakea kaivosta ja kun meidän perhe saunoo niin vettä saa olla koko ajan hakemassa lisää eli tähän ollaan mietitty parannuskeinoa. Järveä tässä mökin yhteydessä ei ole, mikä onkin mielestämme suuri miinus. Muuten paikka on mieluinen ja rakas.

Liiterit tyhjensimme kaikesta roinasta ja järjestimme uuteen uskoon. Puucee on liiterin yhteydessä ja sieltä viime kesänä putsasin seinät ja tarkoitus on vain maalata seinät ja taasen stailata tämäkin komistus uuteen uskoon.

Ajatuksissa on ollut myös koko mökin julkisivun maalaus ja samalla katon maalaus. Tämä on ollut jo useaan ajatuksena, mutta ehkä se saa odottaa vielä jonkin aikaa. Välillä täytyy hieman hengähtää ja antaa ajatuksen juosta ja vain nauttia tehdystä tuloksesta.

IMG_6033
Keittiö. Kokonaan uusittu; lattiamatto vaihdettu, seinät sekä katto valkaistu, keittiökalusteet uusittu ja välitilan laatoitus tehty. Myös vanha puuliesi on valkaistu. Uudet, käytetyt jääkaappi, mikro sekä liesi. Samoin löysin näppärän kokoisen pirttikaluston.
Mokki_keittio_5
Alkuun keittiössä oli näin pieni pöytä, mutta eihän se meille riittänyt. Verhot löysin muutamalla eurolla kirppikseltä.
Mokki_keittio_4
Mökin kuisti. Katto paneloitu sekä valkaistu. Lattiamatto vaihdettu.Mokki_eteinen
6/2013

Mieheni suostui lopultakin paneloimaan tämän kuistin. Työ on vielä hitusen kesken ja sitten loppusilaus ja valkea maalipinta päälle. Kaksi somaa ja vanhaa tuolia kera valkoiseksi maalatun pyöreän pöydän…

Mokki_kuisti Mokki_kuisti_5 Mokki_kuisti_2 Mokki_kuisti_4 Mokki_kuisti_3
7/2014

Maalasin mökin kuistin, kolme kertaa, Luja puolihimmeän valkoisella maalilla. Ikkunanpuitteista hieraisin vanhan irtomaalin pois ja jätin ne tahallaan vanhaan kuntoonsa, ilman uutta maalipintaa. Kyllä vaaleus vain avartaa. Kaunis lopputulos.

Eteinen_ulkoa_poyta_tuolit Eteinen_ikkuna Eteinen_ulkoa Poyta_ja_tuolit Tässä miehen käsittelemä antiikkikuva…Mokki_eteinen_poyta_tuolit_2_antiikki

Tämän puisen peilin löysin Kierrätyskeskuksesta. Aikas soma.Eteinen_peili Mokki_naulakko_lyhty Mokki_naulakko_ikkunaEteisaulan rappuset yläkertaan. Lattiamatto on vaihdettu, samoin rappuset maalasin
vaalealla kuten seinätkin.
Mokki_portaikko
Aulan rappuset uuden kaiteen kera. Askelmat maalasin uudelleen lattiamaalilla harmaiksi, paljon käytännöllisemmät. Seinällä äitini tekemä sininen raanu, Nuottakota.IMG_6034 IMG_6035
Yläkerta, lämpöeristetty puoli. Lattiamatto on vaihdettu sekä seinät ja katto maalattu vaalealla. Vanhat ihanat räsymatot on pesty ja jälleen omilla paikoillaan. Myös mökin omat vanhat huonekalut on säästetty.
Mokki_ylakerta
Vanha kammari. Pirteän vihreää ja punaista, vanhaan tyyliin.Mokki_olohuone_4 Mokki_olohuone_5 Mokki_takka
Kammari remontin jälkeen. Vaaleaa ja harmoonista, yhtenäistä, ripaus punaista piristeenä. Myös lattiamaton vaihdoimme vaaleaan sävyyn.
IMG_5915 IMG_5902 IMG_5945
Seinällä on äitini tekemä raanu, Onnenpolku. Pirteää punaista; raanu, takka ja kattolamppu.
IMG_5901
Saunan eteinen. Katto paneloitu sekä seinät ja katto valkaistu.
Mokki_saunan_eteinen Mokki_saunan_eteinen_2
2012
Ulkohuussi. Tämä meni käytännössä kokonaan uusiksi. Uudet paneelit ja maalaus sekä uusi kuivikekäymälä. Paneelit maalasin vaalealla ja lattian ja portaat harmaalla lattiamaalilla.
IMG_6025 IMG_6022
Mies rakensi ihanan pihaterassin. Aitaelementit löysin käytettyinä.
IMG_6028
Äidin vanha keinu jatkaa täällä vielä elämäänsä.IMG_6015 IMG_6014 IMG_6037 IMG_6040
Aitaelementtejä löysin myös käytettyinä ja ihan passelit tänne mökille.IMG_5955
IMG_6038 IMG_6044
Mökin vanhojen nojatuolien mekkojen ompelu…Nojatuolin_uusi__4e92e85c3f9d6 IMG_5846 IMG_5847 IMG_5858 IMG_5863 IMG_6042
8/2013
Kuvia pihalta sekä sisältä… Niin se tämäkin kesä vain vierähti…
Mokki_edesta Mokki_ja_sauna Terassi_ja_varasto Mokki_portilta Mokki_olohuone Mokki_OH_poyta_ja_tuolit Mokki_OH_poyta Mokki_olohuone_2 Mokki_olohuone_3 Mokki_ulkoportaat Mokki_pihamaata